Artikel uit Psychologie Magazine


Interview magazine Psychologie.

 

Therapie: rebalancing.

Therapeut: Rob Merkx.

Cliënt: Ruud Hollander.

Doel: Je bewust worden van de relatie tussen lichaam en geest.

Lichamelijk effect: 9.

Geestelijk effect:7,5

Gênant: Nauwelijks.

Totaalscore: 8.

 

 

Nou, Daar lig ik dan: in mijn onderbroek op de massage tafel. Terwijl ik op mijn buik wat dieper in en uit adem. Kneedt Rebalancer Rob Merkx stevig in de spieren langs mijn ruggenwervels. Van onder naar boven. Best lekker eigelijk, tot hij dat ene puntje tussen mijn schouderbladen vindt. Au! Protesteer ik. Zullen we het wel leuk houden?

Merkx legt uit dat Rebalancing geen ontspannings massage is. Het gaat niet alleen om “je goed voelen”maar om “goed te voelen”. De bedoeling is je zelf via je lichaam te onderzoeken. Rebalancing is een ontdekkings tocht naar de diepte van iedere ervaring. En dat kan ook wel eens pijnlijk zijn. Als je merkt dat bepaalde delen van je lichaam niet goed voelen, kun je je afvragen: Hoe komt dat? Wat hou ik vast? Hoe verkramp ik?

Normaal laat Merkx zijn cliënt dieper voelen en ademen zodanig dat het inzicht over wat er uit balans is vanzelf komt. Omdat dit voor mij een eenmalige sessie is, geeft hij mij een hint:’uit ervaring wet ik dat mensen die op die plek tussen de schouderbladen pijn krijgen doorzetters kunnen zijn’ zegt hij. Ze doen hun best, zeuren niet en hebben de neiging zichzelf weg te cijferen. Hm. Terwijl het pijnpunt onder handen genomen wordt, geef ik toe dat ik dat wel herken.

Doorzetten is een van mijn sterke kanten. Maar misschien doe ik het wel iets teveel. Zou ik vaker grenzen moeten stellen. Niet altijd maar doen wat anderen van mij verlangen.

 

Nadat de korte nekspieren en mijn controle wat ontspannen, is het tijd voor ‘Tragering’ waarbij in dit geval met armen en schouder zo ontspannen mogelijk golvende bewegingen worden gemaakt. Het lichaam aan zijn eigen vloeibaarheid herinneren, noemt Merkx het. Ontspannen golf ik mee. Kijk dat is nou wel weer lekker. Van bewustworden kun je ook genieten.

 

 

Comments & Responses

Comments are closed.